Runolaulua on perinteisesti kuultu myös kievareissa. Iki-Turso haluaa elvyttää myös tämän, alkuperäisen ja tärkeän runolaulun esittämistradition. Oodi runolaululle -festiviikolla jammaillaan myös kapakassa.
Ääniteatteri Iki-Turso järjestää runolaulujamit Ravintola Manalassa tiistaina 25.2. klo 21 ja torstaina 27.2. klo 19.30.

Turun Akatemian professori, aikakautensa tunnetuin tiedemies Henrik Gabriel Porthan oli 1700-luvulla runolaulun paras asiantuntija. Hän oli syntynyt Viitasaarella ja kertoo runolaulua koskevassa perusteellisessa, latinankielisessä tutkimuksessaan, että tärkeimpiä runolaulun esitystilaisuuksia, joissa hän oli ollut läsnä käydessään kotipuolessa, olivat kievarien illanistujaiset.
Niissä oli yleisintä vuorolaulu joko kahden laulajan välillä tai esilaulajan ja läsnäolijoiden välillä. Ja laulajien lähellä oli aina oluthaarikka, jonka antama vahvistus oli välttämätön lauluvireen ylläpitäjä.

”Tämäntapaisilta laulajilta ei lauluja tavallisesti puutu, ja he jatkavat ilonpitoa usein myöhäiseen yöhön. Esi-isämme eivät näytä pidoissaan juuri muuta huvia harrastaneen”, kirjoittaa Porthan.

Runolaulujameihin on vapaapääsy. Tervetuloa jammailemaan!