Professori Juha Pentikäisen Karhuesitelmä
Musiikkitalo, Camerata

JUHA PENTIKÄINEN (s. 26.2.1940) on kansainvälisesti tunnettu uskontotieteilijä ja kulttuurintutkija. Hän oli Helsingin yliopiston uskontotieteen professori 1970-2008. Tänä aikana hänestä tuli modernin suomalaisen uskontotieteen perustaja sekä merkittävä pohjoisen kansanuskon ja saamelaisuuden tutkija. Hän on myös Lapin yliopiston pohjoisen etnografian professori. Pentikäisen työn lähtökohtana on ollut oma tallennustyö. Kuuluisimpia ovat Siperiaa ja ennen kaikkea siperialaista shamanismia koskevat 23 tallennusmatkaa 1990-luvulla. Ainutkertainen aineisto on nykyään Inarin Saamelaisarkistossa. Myöhemmin Pentikäinen on tullut tunnetuksi rohkeista kalliomaalausten tulkinnoista ja yleensä vanhan mytologian nykyaikaisista tulkinnoista.

Kuuluisin Pentikäisen kirjoista käsittelee runolaulaja Marina Takalon perinnettä ja uskontoa. Marina Takalo (1890-1970) oli syntyisin Vienan Karjalasta, mutta muutti pakolaisena Suomeen 1922. Pentikäinen tapasi Takalon 1960 ja tallensi monien vuosien aikana laajan aineiston runolauluja, itkuvirsiä ja maailmankatsomusta ja uskontoa koskevaa haastatteluaineistoa. Vuonna 1971 Pentikäinen julkaisi kansainvälisesti tunnetun, perusteellisen tutkimuksen Marina Takalon uskonto. Teoksella on jo klassikon asema. Vuonna 2010 siitä ilmestyi uudistettu painos Marina Takalo: Runolaulaja ja näkijä.

Kuuluisa on myös Karhun kannoilla -näyttely ja näyttelykirja (2005). Tämä teos ja muut Juha Pentikäisen karhukirjoitukset ovat auttaneet Ääniteatteri Iki-Tursoa ratkaisevasti juhlakonsertin rakentamisessa.