Tiedote + Kutsu / Julkaisuvapaa 18.2.2022
Koko viikko runon ja laulun juhlaa!
Oletko koskaan kuullut runolaulua kalevalaisilla patsailla? Entä jammaillut kapakassa runolaulun tahtiin? Miltä kuulostaa kilpalaulu? Haaveiletko oman runolaulusi tekemisestä? Onko Runolaulu Itämeren alueen räppiä? Tule kesyttämään taudit laulun voimalla!
Tämä ja paljon muuta on mahdollista kokea, kun Oodi runolaululle festivaaliviikko levittäytyy 26.2.-4.3. Helsingin keskustaan ja täyttää Keskustakirjasto Oodin, Rikhardinkadun kirjaston, Teatteri Avoimet Ovet, Kampin kappelin ja ravintola Manalan vanhan ajan säestyksettömällä laululla. Runolaulua kuullaan päivittäin myös keskustan kalevalaisilla patsailla.
Runolaulun mahtia ei pandemiatkaan nujerra.Suomen runolaulun huippunimet järjestävät jo toistamiseenfestivaalin, joka sukeltaa runolaulun elävään perinteeseen ja tuo sen ilon ja voiman suuren yleisön kuultavaksi. Vuoden 2020 helmikuussa Iki-Turso järjesti ensimmäisen runolauluviikon. Nyt jatketaan siitä, mihin silloin jäätiin. Runolaululle ja sen parantavalle yhteisöllisyydelle on entistä suurempi tilaus.
Festivaaliviikolla järjestetään eri teemojen ympärille koottuja konsertteja, yhteislaulutilaisuuksia, kilpalauluja, työpajoja, kapakkajameja sekä ohjelmaa lapsille ja perheille. Viikko käynnistyy Keskustakirjasto Oodin Maijansalissa la 26.2. Avajaisviikonlopun aikana Oodissa tarjoillaan monipuolinen kuva runolaulusta. Ohjelmassa on soolo- ja yhteiskonsertteja, kilpa- ja yhteislaulua, lasten lauluhetki ja Kalevalaseuran kanssa yhteistyössä järjestettävä keskustelutilaisuus: Musiikki karjalais-suomalaisena kulttuuriperintönä.
Avajaisviikonloppua seuraa viisi päivää konsertteja, työpajoja ja runolaulujameja eri esityspaikoissa. Osa tapahtumista streemataan tai taltioidaan, jotta myös ne, jotka eivät pääse fyysisesti paikalle, voivat nauttia festivaalin ohjelmasta.
Viikon pääohjelma on Teatteri Avoimissa Ovissa 2.-3.3. järjestettävä neljän konsertin sarja.
”Nykyisin koossaolevista runoista voitaisiin saada seitsemänkin Kalevalaa, kaikki erilaisia.” Nämä Lönnrotin sanat mielessä Ääniteatteri Iki-Turso järjestää neljä erilaista konserttia, joiden teemoina ovat Laulaja, Sampo, Eläin ja Kantele.
Olette lämpimästi tervetullut konsertteihin. Varaathan lippusi ajoissa. Kutsu on kahdelle.
Kutsuliput, lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Tuottaja Eeva Kemppi / 050 58 74 118 / info@ikiturso.fi
Lataa lehdistökuvat tästä linkistä.
****
Oodi runolaululle -festivaaliviikon järjestää suomen johtavista runolaulun asiantuntijoista ja taitajista koostuva Ääniteatteri Iki-Turso. Ääniteatteriin ja arkaaiseen runolauluun erikoistunut ryhmä sai alkunsa Kalevalan 150-vuotisjuhlavuonna 1999, jolloin kansanmusiikin tutkija ja muusikko, professori Heikki Laitinen kokosi runolauluun ja ääni-improvisaatioon perehtyneitä muusikoita syventymään muinaiseen laulukulttuuriin. Ryhmä järjesti neljäntoista erilaisen runolaulukonsertin sarjan Kansallisteatterin Omapohjassa. Tämän jälkeen ryhmä on nostanut runolaulukulttuurin ja runolaulujen esittämisen uudelle tasolle sekä herättänyt laulukertomusten laulamisen ja improvisoidun kilpalaulun uudelleen henkiin. Iki-Turso on jo 20 vuoden ajan kiertänyt Suomea ja maailmaa konsertoimassa ja luennoimassa runolaulusta sekä tehnyt kokeilevia ääniteatteriesityksiä yhdessä ja erikseen.
Runolaulu on ainutlaatuinen laulunlaji ja keskeinen osa vanhaa itämerensuomalaista laulukulttuuria, jonka avulla on käsitelty, jäsennetty ja tulkittu maailmaa sekä arjessa että juhlassa. Sille on ominaista viiden sävelen maailma ja kahdeksantavuiset runosäkeet. 1800-luvulla Elias Lönnrot muokkasi lauluista Kalevalan ja Kantelettaren. Siksi niitä kutsutaan myös kalevalaisiksi lauluiksi ja runolaulujen runomittaa kalevalamitaksi, vaikka mitta on vähintään parituhatta vuotta eeposta vanhempi. 1900-luvulla runolaulu oli jo unohtumassa, mutta viime vuosikymmeninä sitä on elvytetty menestyksellä. Yksi tärkeimmistä elvyttäjistä on ollut Iki-Turso -ryhmä.
Iki-Turso: Heikki Laitinen, Eila Hartikainen, Taito Hoffrén, Maari Kallberg, Ilona Korhonen, Anna-Kaisa Liedes, Outi Pulkkinen ja Juha Valkeapää.
Festivaaliviikon tapahtumiin on vapaapääsy, lukuun ottamatta Avoimien Ovien konsertteja. Tutustu koko festivaaliviikon ohjelmaan: www.ikiturso.fi
HUOM! muutokset ja peruutukset ohjelmassa ovat mahdollisia.
Seuraa viikon tapahtumia: / www.ikiturso.fi
https://www.facebook.com/Oodi-runolaululle-103637087840021/
Yhteistyössä: Suomen Kulttuurirahasto, Helsingin kaupunki, Keskustakirjasto Oodi, Rikhardinkadun kirjasto, Teatteri Avoimet Ovet, Kampin kappeli, Ravintolа Manala, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kansanmusiikin aineryhmä ja Kalevalaseura.