Lauantaina 22.2. klo 17 festivaaliviikon avajaisillanvietossa
Laulo suohon suonivöistä
lauletaan yhdessä ja kilpaa, tutustutaan ihmisäänen ihmeellisiin ulottuvuuksiin sekä julkaistaan Iki-Turson kauan odotettu runolaulukirja.
Edellisen, pelkästään runolauluista kootun laulukirjan julkaisemisesta on ehtinyt kulua jo 35 vuotta. Ja sitä edeltävät laulukirjat ovat 1900-luvun alusta ja niitä voi löytää vain hyvällä onnella antikvariaateista. Laulukirja koostuu 50 runolaulusävelmästä ja 48 runosta ja se sisältää myös runolaulumitan oppaan. Koska kaikki runot ovat samalla runomitalla, mitä tahansa
runoa voi laulaa millä tahansa sävelmällä.
Konsertissa esitellään runolaulun eri puolia ja festivaaliviikon eri teemoja. Tuoreen runolaulukirjan runoja ja sävelmiä lauletaan yhdessä, vuorolauluna ja sooloina. Konsertissa esitellään kilpalaulun traditiota, jossa kaksi laulajaa asettuvat vastakkain ja yrittävät voittaa toisensa keksimällä parempia ja osuvampia laulunsäkeitä. Yleisö valitsee puolensa ja kannustaa suosikkiaan. Lopuksi kruunataan illan ”suohonlaulaja” eli runolaulun mestari. Konsertissa esitellään myös ääni-improvisaatiota eli tutustutaan ihmisäänen mahdollisuuksiin, jotka eivät ole puhetta eivätkä laulua. Ilta päättyy yhteiseen katrilliin, runolaulun säestämään tanssiin.
Iki-Turson runolaulukirja:
Runolaulusävelmiä ja runoja laulettavaksi yksin ja yhdessä
Toimittaneet Maari Kallberg ja Outi Pulkkinen
Sibelius-Akatemian kansanmusiikkijulkaisuja 33