Lauantai 22.2.2020 klo 17.00 Helsingin keskustakirjasto Oodi, Maijansali

Ääniteatteri Iki-Turson järjestämä Oodi runolaululle –festivaaliviikon ensim- mäinen päivä huipentuu ”Laulo suohon suonivöistä” –konserttiin, jossa julkis- tetaan kauan odotettu Iki-Turson runolaulukirja.

Kirjaan on koottu 50 runolaulusävelmää ja 48 runoa, joiden pituus vaihtelee 2 ja 402 säkeen välillä. Koska kaikki runot ovat samalla runomitalla, mitä ta- hansa runoa voi laulaa millä tahansa sävelmällä. Kirjan lauluista saa siis 2400 (50 x 48) erilaista yhdistelmää. Kirja sisältää myös runolaulumitan oppaan.

Edellinen runolauluista koottu laulukirja ilmestyi vuonna 1985 eli 35 vuotta sit- ten. Sitä ennen edelliset julkaisut ovat 1900-luvun alkupuolelta, ja niitä voi löy- tää vain hyvällä onnella antikvariaateista.

Iki-Turson runolaulukirjaa lauletaan yhdessä useissa tilaisuuksissa Oodi runo- laululle -festivaalin aikana. Tämän jälkeen se on käytössä inspiraationa ja op- paana itsekseen laulajille, opetustilanteissa, sävelmä- ja runolähteenä, ja- meissa, yhteislaulajaisissa sekä yksityisissä lauluhetkissä.

Kirja on osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän julkaisusarjaa, ja se on myöhemmin keväällä saatavana myös digitaalisessa muodossa sivustolta www.etno.net.

Sen lisäksi, että julkistuskonsertissa lauletaan tuoreesta runolaulukirjasta, siellä koetaan myös kilpalaulun jännitys, ja kuullaan runolaulua niin soolona kuin Iki-Turson tyylillä sekä ihmisen ihmeellisen äänen ulottuvuuksia.

Laulo kalliot kaloiksi, suoloiksi meren somerot, meren mullat maltaiksi.

Koko festivaalin (22.–28.2.2020) ohjelma: www.ikiturso.fi

Ääniteatteri Iki-Turso: Heikki Laitinen, Eila Hartikainen, Taito Hoffrén, Maari Kallberg, Ilona Korhonen, Anna-Kaisa Liedes, Outi Pulkkinen ja Juha Valkea- pää.

Iki-Turson runolaulukirja Runolaulusävelmiä ja runoja laulettavaksi yksin ja yhdessä Toimittaneet Maari Kallberg ja Outi Pulkkinen Sibelius-Akatemian kansanmusiikkijulkaisuja 33

Lisätietoa: Tuottaja Eeva Kemppi / 050-587 4118 / info@ikiturso.fi / www.ikiturso.fi / Facebook: Oodi runolaululle